Zo verhoogt secuur voeren uw rendement als geitenhouder

Geiten zijn gevoelige dieren en selectieve eters. De samenstelling van het voer, de voerfrequentie én de nauwkeurigheid waarmee u voert, zijn daarom erg belangrijk. In deze blog ontdekt u hoe secuur voeren bijdraagt aan uw rendement.

Secuur voeren betekent dat u de hoeveelheid, samenstelling en structuur van het voer tot in detail afstemt op het eetgedrag en de voerbehoefte van uw dieren. Voor melkgeiten is het daarnaast belangrijk om meerdere keren per dag kleine porties voer aan te bieden.

Welke voordelen levert secuur voeren op?

 

  • Minder voerverlies: Door meerdere keren per dag kleine, goed gemengde porties aan te bieden, voorkomt u restvoer. Ook trekken geiten minder voer de pot in.
  • Besparen op krachtvoer: Een betere kwaliteit, samenstelling en nauwkeurige dosering van het ruwvoer zorgt ervoor dat uw geiten minder krachtvoer nodig hebben. De besparing kan oplopen tot meerdere kilo’s krachtvoer per 100 kg melk.
  • Gezondere dieren, hogere melkgift: Continuïteit in voerfrequentie en voersamenstelling dragen bij aan een stabiele pH-waarde in de pens van de geit en een hogere voeropname. En dat zorgt weer voor een betere diergezondheid en een hogere melkproductie.

Hoe helpt SIEPLO u om secuur te voeren?

SIEPLO heeft een modern en toekomstgericht voersysteem voor geitenhouders ontwikkeld. Dit systeem bestaat uit een automatische ruwvoerkeuken in combinatie met een volautomatische voerrobot: de FEEDR®. Hiermee bent u minder tijd kwijt aan het voeren van uw geiten, terwijl u vaker per dag en altijd op dezelfde momenten voert. Ook verstrekt u moeiteloos een zorgvuldig samengesteld, een optimaal gemengd en uitgebalanceerd rantsoen.

Secuur voeren van geiten in zes stappen

 

  • Snijden: In een snijbunker worden het kuilgras met walsen, messen en tegenmessen gesneden tot een lengte van zo’n 3 tot 4 centimeter. Door de trage rotatie in de snijbunker blijft de structuur van het voer behouden.
  • Aanvoeren: Het ruwvoer gaat via een gladde aanvoerband naar de voerrobot. Omdat er geen kettingen gebruikt worden, blijft er geen ruwvoer achter op de band. Zo ontstaat er ook geen schimmelvorming die de smakelijkheid van het voer voor uw geiten beïnvloedt.
  • Wegen: In de voerrobot zit een weegsysteem dat op de gram nauwkeurig is. Hierdoor heeft u maximale grip op de voersamenstelling en kunt u ook bijvoorbeeld exact de gewenste hoeveelheid mineralen toevoegen aan het rantsoen.
  • Mengen: De twee verticale mengvijzels in de FEEDR® zorgen voor een luchtig, homogeen voermengsel. De structuur van het voer blijft ook in de robot behouden.
  • Doseren: Met de dubbele doseerschuiven en het geavanceerde weegsysteem kunt u exact de gewenste hoeveelheid voer aan het voerhek doseren.
  • Registreren: Alle data wordt geregistreerd per groep, per pot.

In de stal bij geitenboer Wim Berkhof

Wim Berkhof houdt 1.200 geiten in vier productiegroepen. Elke groep krijgt zijn eigen rantsoen, dat bestaat uit drie soorten gras, perspulp, vijf soorten brok, mineralen en soms tarwegistconcentraat. Twee groepen worden zesmaal per dag gevoerd, de andere twee groepen zelfs achtmaal. De Zwartebroekse geitenhouder gebruikt daarvoor de FEEDR®. “We liepen hier voorheen vast in het werk, nu worden de dieren vaker gevoerd en wordt het voer automatisch aangeschoven.”

Minder vette dieren, rust in de stal

Door de inzet van de FEEDR® is zijn krachtvoerverbruik gedaald van 63 kg per 100 kg melk naar 52 kg. De productie bleef gelijk en er gaat nu meer drogestofruwvoer in de geiten. Ook zijn er minder vette dieren. “De robot geeft rust bij mijzelf, en in de stal; ondanks dat er niet voor alle geiten tegelijk een vreetplek is, weten de geiten dat ze hun portie wel krijgen. Op vaste momenten voeren past bij geiten. Het is de investering waard.”

"
We liepen hier voorheen vast in het werk, nu worden de dieren vaker gevoerd en wordt het voer automatisch aangeschoven.”
"